• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/Emet-Babuk-Bey-A%C5%9Fevi-167069560520459/
  • https://www.instagram.com/emet_babuk_bey_asevi/
ANADOLU EĞİTİM,KÜLTÜR VE AHLAK DERNEĞİ

Babuk Bey Kimdir?



BABUK BEY BİN YAKUP BEY

Germiyanlı Beyliğini kuran Yakup Bey, Moğollar tarafından öldürülen  Kerimüddin Alişir Bey'in oğludur. Kendisi Anadolu Selçuklu Sultanı 3.  Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında devletin ileri gelen emirlerinden  birisiydi. Görev sahası Ankara ve civarı idi. 3. Alaattin Keykubad'a  bağlı iken 1300 yılında bağımsızlığını ilan etmiş. Kütahya Merkez olmak  üzere beyliğini kurmuştur. Emet-Eğrigöz bölgesi ile birlikte, Afyon,  Uşak, Denizli ile Manisa ve Balıkesir'in büyük kısmı bu beyliğin  sınırları dâhilindeydi.
  Beyliğin ilk müstakil idarecisi olan Yakup Bey devri (1300–1340)  Germiyanoğulları’nın en güçlü dönemini oluşturur. Yakup Bey 'in hâkim  olduğu topraklar, bazı kaynaklarda Yakub-ili adıyla adlandırılmıştır.  Bazı kaynaklarda Bizans'ın Yakup Bey devrinde Germiyanoğulları’na  yıllık 100 bin dinar vergi ve hediyeler gönderdikleri belirtilir.
  Bugünkü Kütahya, Uşak, Denizli ve Afyon illeri üzerindeki beylik, 44.  000 km2 kadardı. 1360'a doğru 37 000 km2'ye düşmüştü. Taht şehirleri  (başkentleri) Kütahya'yı 1378'de Osmanlı'ya verip daha da küçüldüler.  Nihayet 1390'da, tamamen bir sancak şeklinde Osmanlı Devletine  katıldılar.
  1300'de Osmanoğulları, uç beyliğinden, büyük uç beyliğine yükselip,  Germiyan nüfuzundan kurtuldular. Germiyanoğulları'nın, Ege'ye doğru  Bizans topraklarını fethetmekle görevlendirdikleri uç beyleri (Karasi,  Saruhan, Aydın, Menteşe) de Germiyan nüfuzundan çıktılar. Avşar  boyundan olmaları muhtemel ve Sünnî-Hanefî olan Germiyanoğulları,  Aydınoğulları üzerindeki üstünlüklerini 1328'e kadar devam ettirdiler. 
  Yakup Bey 'den sonra yerine oğlu Mehmet Bey geçti (1340). Onun da 1363  yılında ölümü üzerine yerini oğlu Süleyman Şah aldı. Osmanlı Sultanı 1.  Murat, oğlu Şehzade Bayezid 'e Süleyman Şah'ın tek kızı Devlet Hatunu  istemek üzere bir heyet gönderdi. Süleyman Şah da cevabi bir mektupla  devrin ileri gelen âlimlerinden İshak Fakih 'i Osmanlı başkentine  gönderdi. İshak Fakih 'in getirdiği hediyeler arasında meşhur  Germiyanlı atları, Denizli bezleri ile altın ve gümüş eşyalar  bulunuyordu. Süleyman Şah, Karamanoğullarının saldırılarına güvence  temin etmek için kızı Devlet Hatun’u Beyazıt’a verdi ve kızının çeyizi  olarak da Kütahya, Simav, Emet ve Tavşanlı'yı Osmanlılara bıraktı.  Kendisi Kula 'ya çekildi. 1381 yılında yapılan düğünden sonra Şehzade  Bayezid Kütahya sancağına idareci olarak gönderildi.
  Ancak 1402'de Ankara bozgunundan sonra, Germiyan beyliği tekrar  kuruldu. Taht şehirleri, Kula'dan gene Kütahya'ya getirildi. 1414'te  Osmanlı'ya tâbi oldular. Altıncı ve sonuncu Germiyanoğlu II. Yakup Bey,  12 yıl Timur'un yanında yaşamıştı. Yıldırım Bayezid' in kayınbiraderi  idi. Aynı zamanda samimi bir Osmanlı dostuydu. 1390 yılından 1399  yılına kadar da Osmanlı ülkesinde (İpsala’da) oturmuştu. Oğlu olmasına  rağmen, ölümünde ülkesini Osmanlı Devletine vasiyet etti. Vasiyeti  yerine getirildi. 1429 Şubatında Kütahya’ya bir Osmanlı sancak beyi  gönderildi. Germiyan tahtı denen Kütahya, 1451'de Ankara yerine büyük  Anadolu Eyaletinin merkezi (beylerbeyi tahtı) oldu ve bu durumu XIX.  asra kadar devam etti.
  Emet ilçesinde, Germiyan döneminden kalan tek eser, Hicri 835, yani  1419 yılında yapılan Babuk Bey (Çarşı) Camii’dir. Eser, Yakup Bey oğlu  Babuk Bey tarafından yaptırılmış ve son derece geniş bir arazi de  camiye vakfedilmiştir.