• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/Emet-Babuk-Bey-A%C5%9Fevi-167069560520459/
  • https://www.instagram.com/emet_babuk_bey_asevi/
ANADOLU EĞİTİM,KÜLTÜR VE AHLAK DERNEĞİ

Kimler Kurban Keser?

1) Müslüman olan, Bir kimsenin kur¬ban kesmekle yükümlü tutulabilmesi, daha doğrusu böyle bir ibâdeti ifaya ehil sayılabilmesi için müslüman olması gerekir. Müslüman olmayan kimseye kurban vâcip değildir.
2) İmam-ı Muhammed (r.aleyh)’e göre, kişinin akıllı ve bulûğa ermiş olması gerekir. Ancak İmam Ebû Hanîfe ve İmam Ebû Yûsuf (r.aleyhümâ)’ya göre ise, kurbanla yükümlü sayılmak için akıl ve bulûğ şart olmayıp, gerekli malî güce sahip olan küçük çocuklar ve akıl hastaları adına kanunî temsil¬cileri kurbanı kesmesi gerekir.
3) Hür olan, Hürriyetten yoksun olan esir, mahkûm ve benzeri kimseler kesmekle yükümlü değildir.
3) Mukim/devamlı ikâmet hâlinde olan, Ali (r.a.)’den rivâyetle: “Yolcu olan kimseye, kurban kesmek vâcip değildir.” Yolcu olan kimse, zengin bile olsa kurban kesmekle sorumlu değildir. Fakat yolcu olmasına rağmen kurban keserse, kesmiş olduğu kurban sahihtir/geçerlidir.
4) Zengin olan, Kurban kesme zamanında borçları ve aslî ihtiyaçlarının dışında zekât nisabı miktarı mala sahip olan kimsedir.
Nisap Miktarları; Beş deve, otuz sığır, kırk koyun veya keçi, yirmi miskal/80.18 gr. altın, beş yüz altmış bir gram gümüş veya bu değerde para veya ticaret malı ve altı yüz elli kg. toprak mahsulüdür. Kurban nisabında mal ve paranın artıcı nitelikte olması ve üzerinden bir senenin geçmesi şart değildir.
Kurban Kesecek Olan ve Kesemeyecek Olanlar Ne Yapmalı?
Rasûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Kimin kesecek bir hayvanı varsa, Zilhicce’nin hilâli yenilendiği vakit, (ayın birinden) tâ kurbanı kesinceye kadar vücudundan kıl koparmasın/tıraş olmasın ve tırnak kesmesin.”
Sahabe-i Kiram’dan biri: ‘Sütünden insanların istifade etmeleri için emanet olarak verdiğim dişi hayvandan başka bir hayvanım daha var, onu kesecek miyim?’ diye Rasûlüllah (s.a.v.)’e sordu. O da: “Hayır, senin kurban kesmen gerekmez. Fakat sen, (kurban kesim gününde) saçlarını ve tırnaklarını kesersin, bıyıklarını kısaltır, eteğini tıraş edersin. Allah katında senin kurbanın bundan ibarettir” buyurdu.