• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/Emet-Babuk-Bey-A%C5%9Fevi-167069560520459/
  • https://www.instagram.com/emet_babuk_bey_asevi/
ANADOLU EĞİTİM,KÜLTÜR VE AHLAK DERNEĞİ

Kurbanın Sahih Olmasının Şartları

1) Kesilecek hayvanın ayıplardan sâlim olması gerekir.
2) Vakit: Zilhicce ayının 10, 11 ve 12. günleri bayram namazının kılınmasından, üçüncü günün akşam namazına kadarki süre zarfında kesilebilir. Rasûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Kurban kesme günleri bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günü (akşamına kadar)dır. Bu müddet içinde kurbanın kesilmesi şarttır. Ancak “birinci günü kesmek daha faziletlidir.” Bu vakitler dışında kurban kesilmesi sahih olmaz.
Kurbanı gece kesmek mekruhtur. Çünkü aydınlatma imkânının yetersizliğinin yol açacağı muhtemel kazâ, hata ve zorluklar, telâfisi zor yaralar açabilir; ancak bu problem ortadan kaldırılabiliniyorsa, gece de kurban kesilebilir.
Rasûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Bu günümüzde yapacağımız ilk iş namaz kılmamızdır. Sonra döner kurban keseriz. Her kim böyle yaparsa, şüphesiz bizim sünnetimize uygun iş yapmış olur.” “Kim kurbanını, (bayram) namazını kılmadan (yahut biz namazı kılmadan) önce kesti ise onun yerine başkasını kessin.”
Ebû Zeyd el Ensârî (r.a.)’den rivâyetle: “Rasûlüllah (s.a.v.) ensârın evlerinden birinin yanından geçerken, pişirilmekte olan et kokusu hissetti ve: “Şu hayvanı boğazlayan kimdir?” buyurdu. Onlar arasından bir adam çıkarak: “Benim Ey Allah’ın Rasûlü! Çoluk çocuğuma ve komşularıma et yedireyim diye bayram namâzını kılmadan kurbanımı kestim” dedi. Nebî (s.a.v.) O’na, yeniden kurban kesmesini emretti. Adam da: “Kendisinden başka gerçek ilâh olmayan Allah’a yemin ederim ki, kurban edebileceğim başka hayvanım yoktur; ancak bir kuzu vardır” dedi. Rasûlüllah (s.a.v.): “Öyle ise o kuzuyu kurban olarak kes; fakat bundan sonra hiçbir kimse için kuzu kurban olarak yeterli değildir” buyurdu.
Bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden/sabah namazı kılındıktan sonra kurbanlar (bayramın 1, 2, ve 3. gün) kesilebilir.
Kurbanın vâcip olması için, kesim süresinin sonu geçerlidir. Buna göre, kurban bayramının üçüncü günü, güneş batmazdan önce zengin olan mükellef bir müslümana kurban vâcip olur. Bundan önceki sürede fakir olması hükmü değiştirmez. Bunun aksine bayramın üçüncü günü güneş batmadan biraz önce fakir düşen veya vefât eden müslümandan da kurban yükümlülüğü kalkar.
İnsanlar bayram gününün tayininde yanılsalar ve namaz kılıp kurbanlarını kestikten sonra, o günün arafe günü olduğunu anlasalar, kıldıkları namaz ve kestikleri kurbanlar yeterli olur. Çünkü bu gibi yanlışlıklardan sakınmak her zaman mümkün olmayabilir. Bu yüzden müslümanların ibâdet ve tâatlerini korumak amacıyla bu konuda cevaz hükmü verilmiştir.
Zilhiccenin onuncu günü olduğu zeval vaktinden önce sabit olursa, bayram namazı kılınır. Bundan sonra kurbanlar kesilir. Fakat zeval vaktinden sonra sabit olursa, o gün artık bayram namazı kılınmaz, kurbanlar kesilebilir. Ertesi günü de bayram namazı kılınır.